keskiviikko 12. lokakuuta 2011

Oikein KÄSKYJÄ neulomiseen


Kotona vitkuttelen näennäispuuhan kanssa: taas Ikean malja esillä, vaihteeksi täytetty lankanöttösillä.Välitunti töistä venyy ja vanuu, erehdyin haaveilemaan ja hoitamaan työkuntoani neuleblogeissa. Löysin mm. seuraavan Harmaa villatakki -blogista:

http://harmaavillatakki.blogspot.com/
Tina Heesin kirjoittama "Neulojan kymmenen käskyä" (Die zehn Strickgebote) muistutti osuvasti neulomisen peruasioista. Ohessa kyseiset käskyt tiivistetyssä muodossa.

Käsky 1. Käytä aina parasta saatavilla olevaa materiaalia. Elämä on liian lyhyt neuloa huonolaatuisilla langoilla.

Käsky 2. Käytä aina koko osaamisesi ja kaikki mahdollinen huolellisuutesi tekeillä olevaan työhösi. Virheen, jonka ajattelit olevan niin pieni, ettei kukaan huomaa sitä, näet valmiissa työssä vuosikausien ajan.

Käsky 3. Neulo vain sellaisille ihmisille, jotka todella arvostavat osaamistasi ja näkemääsi vaivaa.

Käsky 4. Ole avulias kanssaneulojia kohtaan ja jaa tietoasi runsaskätisesti.

Käsky 5. Välitä upeasta harrastuksesta saamasi ilo mahdollisimman monelle.

Käsky 6. Älä anna kenenkään tuottaa sinulle huonoa omaatuntoa harrastuksesi takia. On yksin sinun asiasi, kuinka paljon uhraat neulomiselle aikaa, kuinka monta projektia sinulla on kerralla kesken tai kuinka paljon hamstraat villaa.

Käsky 7. Mallitilkut eivät ole turhaa ajanhaaskausta eivätkä ohjeet ehdottomia lakeja. Voit muuttaa mallia juuria haluamallasi tavalla, kunhan et syytä ohjeen alkuperäistä suunnittelijaa sovelluksesi mahdollisesta epäonnistumiesta.

Käsky 8. Kohtaa neulojan piinat levollisesti: Solmut vyyhdissä ja ohjeissa ilmenevät virheet vain koettelevat sinua ja vahvistavat luonnettasi.

Käsky 9. Kunnioita tekijänoikeutta. Muiden työt saavat toki inspiroida, mutta älä väitä muiden malleja omiksesi.

Käsky 10. Ole tiedonjanoinen ja rohkea. Älä epäröi kokeilla uusia tekniikoita vain siksi, että olet aina tehnyt asiat tietyllä tavalla. Neulominen on elämänpituinen matka, ja jos aina kulkee samoja reittejä, menettää monia kauniita paikkoja.

Ja kun vielä saisimme tohtoreilta reseptit lankakauppaan ja kela-korvattaviksi, olisi jo vallan huippu tilanne. Nuo "käskyt" ovat osuvia. Lisäisin yhden: joka päivä on neulontai. Neulo aina, kun pystyt. 

2 kommenttia:

  1. Olipas kiva tavata Hämeenlinnassa! Kiitos innostavasta seurastasi!
    Katselin tätä blogia ihan silmät ymmyrkäisinä niin paljon kaikkea kivaa löytyi. Koiria ja korviksia pipoja ja kukkasia. Korttejakin! Kyllä on hienoa kun osaa tehdä noin menonlaista ihan itse!

    VastaaPoista